In zilele noastre liderul mondial in ceea ce priveste cercetarea, productia, comercializarea si utilizarea tehnicii poligraf este SUA. Succesul şcolilor americane este incontestabil. Mai mult, ţările în care tehnica poligraf are un cuvânt greu de spus (Canada, Coreea de Sud, Israel, Japonia, UK si alte state printre care si România) au ca exemplu metodologia americană.
Cunoscut in media ca “ Lie Detector” – detectorul de minciuni sau “ Psihofiziologie criminalistica” in limbajul juridic, poligraful suscita in mod constant un interes major.
Ce este poligraful ? Poligraful – potrivit DEX-ului – este un sistem care permite înregistrarea simultană a unor parameri fiziologici.
Prin urmare, acesta este un dispozitiv care măsoară şi înregistrează tensiunea arterială, respiraţia toracică, respiraţia abdominală, reacţia electrodermala şi micromişcările neuromusculare ale unui subiect uman, în timp ce îi sunt adresate un set de întrebări. Parametrii rezultaţi sunt analizaţi şi interpretaţi, astfel incat permit formularea unor concluzii cu privire la (ne) sinceritatea persoanei testate. Aceste concluziile sunt expuse ulterior într-un raport de constatare tehnico-ştiinţifică.
Pe plan internaţional, standardele legale cu privire la întrebuinţarea tehnicii poligraf în sistemul judiciar variază însemnat. În unele ţări este utilizat in toate domeniile vietii sociale (politic, economic, securitate nationala). În altele este admis doar la cererea acuzatului. Dacă în unele este admis ca probă în favoarea acestuia, în altele folosirea lui este permisă doar în perioada desfăşurării anchetei. Deasemenea, in unele tari tehnica poligraf este folosita doar in zona securitatii, in altele se extinde asupra zonei private – recrutarea si selectia personalului etc.
Testul poligraf înregistrează un nivel ascendent al utilităţii. Această creştere se datorează fundamentului ei ştiinţific, care exclude cu vehemenţă abuzurile, lezarea integrităţii fizice şi psihice, a demnităţii şi onoarei persoanelor. Restrictiv, aceasta este o metodă de investigare, un mijloc legal de căutare a probelor.
Întrebuinţarea poligrafului nu încalcă principiul prezumţiei nevinovăţiei, pentru că scopul urmărit nu este doar inculparea suspecţilor, ci în egală măsură şi disculparea acestora. Iar într-un stat de drept, în scopul depistării adevărului, se pot dispune orice fel de expertize, care sunt recunoscute ca mijloace de probă.