Test de integritateTestul de integritate are ca pricipal scop identificarea unor potentiale vulnerabilitati ale persoanelor aflate in faza  angajarii sau a promovarii in posturi  de o importanta speciala. Informatiile prezentate de candidat nu reflecta intotdeauna  adevarata stare de fapt. Este posibil ca persoana vizata  sa aiba una sau mai multe vulnerabilitati  care pot sa interfereze in sens negativ cu natura si specificul atributiilor postului ocupat.

Exemplificativ, enumeram:  apartenenta la anumite organizatii ilegale, consum de droguri, dependenta de practicarea jocurilor de noroc,  imprumuturi neachitate la persoane fizice sau banci  realizate pentru satisfacerea unor vicii, prejudicii intentionate produse angajatorilor anteriori prin furt, frauda, fals , distrugere , gestiune frauduloasa si alte fapte similare, furnizarea unor informatii confidentiale,  comiterea unor infractiuni  nedescoperite de politie etc.

Ulterior aplicarii testului de integritate (in functie de temele apreciate de angajator ca fiind relevante)  stabilim existenta  ori  inexistenta unor vulnerabilitati personale si gradul de risc asumat de catre societatea angajatoare.

Procedura de evaluare (testul de integritate) reprezinta in fapt un interviu bazat pe dezvoltarea informatiile expuse initial in CV, insa, inerent, pe subiecte care nu se regasesc in mod curent in prezentarea personala ( vezi potentialele vulnerabilitati).  Persoana examinata are posibilitatea sa ofere informatii, detalii  si explicatii pertinente in functie de care se construiesc intrebarile testului. In final acesta se afla in postura de raspunde sincer sau nesincer la intrebarile agreate.